Alles wat je wil weten voor je vertrekt naar Thailand

Thailand is het ideale land voor je eerste ervaring met backpacken of überhaupt met reizen buiten Europa. Er zijn superveel mooie bezienswaardigheden en je hoeft eigenlijk vooraf niets te boeken. Dat geeft je alle vrijheid om te doen waar je zin in hebt! Het is wel slim om je vooraf een beetje te verdiepen in de highlights en praktische zaken, zoals het visum, de kosten per dag en de beste reistijd. Met die voorbereiding wordt jouw reis door Thailand fantastisch!

Highlights van Thailand

Thailand is een groot land en is er onwijs veel te zien! Veel reizigers starten in de hoofdstad Bangkok. Je kunt je hier makkelijk een week vermaken, maar het is verstandig om na 2 tot 3 dagen weer verder te reizen om zo ook meer van Thailand te zien. Ten noorden van Bangkok liggen Ayutthaya en Sukhothai waar je de mooiste tempelruïnes kunt bewonderen. Reis je nog verder noordelijk, dan kom je in Chiang Mai. Deze tweede stad van Thailand heeft een gezellig centrum en ligt dichtbij jungle en bergen. Voor mij was het backpackersdorp Pai wel echt favoriet. De sfeer is er top en in de omgeving is veel te zien en te doen. Watervallen, kloven, grotten en warmwaterbronnen, je zult je in Pai echt niet vervelen!

Het zuiden van Thailand staat vooral bekend om de hagelwitte stranden, heldere zee en de onderwaterwereld. Op Koh Tao kun je perfect duiken en in het Khao Sok National Park word je meegenomen naar de mooiste natuur! Andere populaire plekken in het zuiden van Thailand zijn Koh Samui, Phuket, Krabi en Koh Lanta.

De beste reistijd voor Thailand

Als je eenmaal weet naar welke gebieden je in Thailand wilt, dan kun je gaan beslissen wat de beste reistijd is. Het klimaat is namelijk niet in het hele land hetzelfde. De temperatuur is vrijwel het gehele jaar door hoog in Thailand. Je hoeft niet bang te zijn dat je het koud zult krijgen! Wel is er in de meeste gebieden een duidelijk regenseizoen. Het midden en noorden van Thailand is het droogst van november t/m april. De temperatuur loopt vanaf maart wel weer sterk op, waardoor het erg heet kan zijn. Onze wintermaanden zijn daarom de beste reistijd voor het midden en noorden van Thailand. In het zuiden van Thailand begint en eindigt het regenseizoen wat later dan in de rest van het land. Je kunt daarom het beste tussen december en maart naar het zuiden van Thailand reizen.

Visum

Als je de Nederlandse nationaliteit hebt, krijg je een visumvrij entree in Thailand. Zowel bij binnenkomst over land als met het vliegtuig krijg je een stempel in je paspoort waarmee je 30 dagen in het land mag verblijven. Je kunt de periode tegen betaling verlengen met 15 dagen.

Dagbudget voor Thailand

Als je weet welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken en wanneer de beste reistijd is, dan is het tijd om te gaan sparen voor je reis! Het is natuurlijk wel fijn om te weten wat je reis door Thailand ongeveer gaat kosten.

Een retourticket naar Bangkok varieert best wel sterk in prijs. Dit is onder andere afhankelijk van het seizoen en hoe lang van tevoren je boekt. Boek je ruim van tevoren, dan kun je rekening houden met een prijs van zo’n 600 tot 700 euro voor je vliegticket.

Het leven in Thailand is – vergeleken met onze prijzen in Nederland – erg goedkoop. Je kunt bij een straattentje eten voor 1 euro en een halve liter bier op het terras kost 2 tot 3 euro. Een ritje met de tuktuk is vaak ook maar 1 tot 2 euro en met de bus ben je zo honderden kilometers verder voor nog geen 30 euro! Je kunt natuurlijk kiezen voor luxe hotels om in te slapen, maar als backpacker ga je vaak toch voor hostels. In een slaapzaal heb je al een bed voor zo’n 8 euro per nacht. Als je liever een tweepersoonskamer hebt, dan kost dat je 20 tot 25 euro per nacht. Als je met zijn tweeën reist, kun je deze kosten natuurlijk mooi splitten!

Als je echt zuinig bent, zou je voor eten & drinken, overnachtingen, vervoer en uitjes met 22 euro per dag rond moet kunnen komen. Ga je voor iets meer comfort, dan moet je eerder denken aan een dagbudget van 30 euro. Op de eilanden van Thailand liggen de prijzen over het algemeen een stuk hoger.

Kortom, als je 3 weken wilt gaan backpacken in Thailand, dan hoeft dat je niet meer dan 1.500 euro per persoon te kosten!

Meer verhalen over Thailand?

Ben je enthousiast geworden over het toffe Thailand? Neem dan gerust een kijkje op mijn blog Travly. In november 2017 maakte ik een rondreis van 3 weken door Thailand en ik heb de leukste activiteiten en handigste tips voor je verzameld op www.travly.nl. Op mijn blog Travly lees je trouwens ook alles over onze eerder gemaakte reizen en onze grootse reisplannen voor 2018! Geniet je met ons mee? Je volgt Travly via www.facebook.com/travlynl.