Australie info

Ga jij binnenkort Australië bezoeken? Dan staat je een geweldig avontuur te wachten! Check hier alle australie info die je nodig hebt om goed van start te gaan.

Geld

Australië kent als vele andere landen een Dollar. Echter heeft deze een andere wisselkoers dan de Amerikaanse. Betalen met euro’s of Amerikaanse dollars gaat niet. Dus zodra je aankomt loop even naar een pinautomaat en pin gewoon Australische dollars. Op dit moment is de wisselkoers tussen een Euro en Australische dollar 1 euro vs. 1,44 dollar. Maar wat krijg je daar dan voor in Australië? Lekker even wat eten bij een pub of bar zal je snel $20 tot $25 per persoon kosten. Dit geldt voor de grote steden zoals Sydney, Melbourne, Brisbane, Cairns. Ga je de steden uit zal je zien dat het eten en drinken wat goedkoper zal worden. Dingen die erg duur zijn in Australië zijn Drank en Sigaretten. Voor een biertje zal je snel $7 tot $9 betalen en een pakje sigaretten zit op ongeveer $25. Prijzen van hotels zijn hetzelfde als in Nederland.

Visum

Voor Australië heb je altijd een visum nodig. Als je gewoon een paar weken op vakantie wil gaan kan je een eVisitor (Subclass 651) aanvragen via de website van de Australische overheid. Wil je graag wat langer blijven en misschien ook werken? Dan heb je een Working Holiday visa (Subclass 417) nodig. Hiervoor geld dat je een visa krijgt voor een periode van 1 jaar en je in dit jaar ook mag werken. Echter mag je niet langer dan 6 maanden bij een en dezelfde werkgever werken. Ook dit visum kan je eenvoudig zelf online aanvragen. Het Working Holiday visa kost wel eenmalig €315,00 het eVisitor visa is gratis.

Inentingen

Voor Australië zijn op dit moment geen inentingen nodig. Uiteraard kan dit variëren per persoon. Ben je bijvoorbeeld recent in een gele koorts gebied geweest dan heb je wellicht een bewijs van inenting nodig om het land in te komen. Check dus voor vertrek altijd even bij het GGD online.

Beste reistijd

Wat de beste reistijd is voor Australie info is afhankelijk van wat je wilt doen. Echter geef ik zelf de voorkeur om net voor de Nederlandse zomer te gaan, ergens begin mei. Dit omdat het dan in het zuiden van Australië nog net warm genoeg is om alles in broek en T-shirt te doen en als je naar het noorden gaat je toch de warmte te gemoed gaat. Bijvoorbeeld; hadden wij in mei nog 18 tot 25 graden in Sydney en naarmate we verder naar het noorden gingen liep de temperatuur op tot ongeveer 35 graden. Dit is ideaal om lekker te gaan zwemmen of snorkelen bij het Great Barrière Reef. En in Sydney heb je het niet te warm als je de stad en alle natuur eromheen wil gaan verkennen. Mocht je nog zuidelijker gaan heb je misschien wel een trui nodig.  

Transport

In de grote steden als Sydney en Melbourne kan je perfect gebruik maken van het openbaar vervoer en als je later in de avond naar huis wil bestel je een Uber. Echter, als je langs de kust wil reizen zijn er 3 opties. De eerste en meest gebruikte door backpackers en jongeren is een hop-on bus. Er rijden iedere dag verschillende bussen tussen grote bekende plekken zoals Melbourne – Sydney – Brisbane –Cairns. Wil je liever wat makkelijker en sneller reizen kan je ook kiezen om te vliegen tussen grote steden echter kom je dan niet in de kleine plekken die soms juist leuk zijn in Australië aan de kust. Denk aan Noosa of Byron Bay. Als laatste optie (en volgens ons de leukste) huur een camper en rijd zelf. Langs de grote wegen zijn vaak plekken waar je gratis kan staan. Deze plekken hebben veelal toilet gelegenheden en soms douches (vaak wel koud) en altijd een BBQ.  De wegen in Australië zijn heel erg goed en veilig. Probeer alleen zo min mogelijk in de avonduren te rijden vanwege de grote hoeveelheid kangoeroes die op de weg springen.