Backpacks voor Dummies

Net zoals menig fervent reiziger hebben wij inmiddels ondervonden dat de eeuwige rolkoffer toch niet altijd zo ideaal is. Bijvoorbeeld: probeer eens van bus naar bus te rennen in Tanzania of je een weg te banen in een stad als Kathmandu, gegarandeerd geen succesverhaal met een rolkoffer. Denkende aan gemiste bussen en vele Nepalese tenen die Renate met rolkoffer gepijnigd heeft hebben we besloten dat we onze wereldreis zullen aanvangen als een échte backpacker (met backpack dus). Maar hoe vind je nu de juiste backpack?

In de pré-wereldreis tijd dacht Renate (en ik) dat een backpack gelijk stond aan rugpijn*valincidenten+ruimtegebrek= backpack. Niets bleek minder waar. Met de juiste backpack kan zelfs een dwerg als Renate voor 15 kg aan kleding meenemen zonder om te vallen. Het is belangrijk dat je weet waaraan een goede backpack voldoet. Neem daarom dit blogje mee naar de winkel als je zelf je eerste backpack gaat scoren.

Ten eerste zorg dat je budget hebt voor een goede backpack, kwaliteit is echt alles! Ja, je kunt bij de action al een backpack krijgen voor 20 euro maar de kans is groot dat je rug nog sneller breekt dan de backpack. Reken daarom voor een fatsoenlijke backpack tussen de 150 en 250 euro. Bedenk wel dat dit een langer termijn investering is, een gemiddelde backpack gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee.

 

  • Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een Backpack:

Bedenk van tevoren goed waarvoor je de backpack gaat gebruiken. Wij gaan natuurlijk 1,5 jaar op reis en hebben daarom behoorlijk veel bij ons. Wij hebben om die reden beide een redelijk grote die ook kleiner gemaakt kan worden voor kleinere reisjes. Ga er wel altijd vanuit dat je er minimaal een driekwartier mee moet kunnen lopen.

 

  • Heb je een keuze gemaakt in een grote? Vaak uitgedrukt in liters dan kan je een keuze maken welke tas het beste bij jou past.

Ga naar een buitensportwinkel en zoek daar naar verschillende tassen die passen bij jou reisstijl. (En nee, helaas er bestaan geen backpacks met wieltjes anders had Renate die wel gevonden.) Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel vakken je wilt en hoe groot jouw backpack moet zijn. Daarnaast zijn er ook nog speciale backpacks voor mensen die graag dagen door een woestijn trekken met hun hele hebben-en-houden.

 

  • Hoe pas je dan of een tas goed zit of niet? Dat was voor ons ook echt een raadsel.

Vaak hebben buitensportwinkels losse zakken met gewicht die je in de tas kan doen om het gewicht te voelen en de tas zo goed mogelijk te passen. Gebruik deze zakken, ze geven je een beter beeld van de tas en hoe hij aanvoelt.

 

Instellen van je backpack voor dummies!Backpack instellen
  1. Maak alle verstelbare touwtjes/riemen los en zet ze zo groot mogelijk. Die ga je pas instellen als de tas op je rug is.
  2. Controleer als eerste hoe het achterpaneel (1) werkt van je backpack. Vaak kan je deze verstellen. Ben je wat kleiner breng de banden naar beneden of als je groter bent breng ze omhoog. Stel hem eerst eens in zoals je denkt dat hij het beste bij jou past. Je kan hem altijd nog aanpassen.
  3. Neem nu de tas op je rug. Ga voorover gebogen staan en gooi de tas een klein beetje omhoog. De buikriem/heupriem (2) kan je vastklikken en aantrekken zodat de tas op je heupen kan blijven leunen. Trek hem dus goed aan je mag het best even voelen.
  4. Maak nu de schouderbanden (3) kleiner zodat de tas dichter tegen je rug aankomt en de band goed boven je schouders zit (dus niet leunt op je schouder).
  5. Sluit vervolgens het borstbandje (4) en trek ook deze goed aan. Hierdoor zal je merken dat de tas nog wat strakker tegen je aankomt.
  6. Als laatste is het belangrijk de stabilisatie banden (5) van je schouderbanden aan te trekken. Hiermee komt de bovenkant van de tas dichter tegen je rug aan te zitten en voel je het gewicht minder hangen op je rug.

Nu heb je zelf je backpack ingesteld en kan je in de winkel goed voelen of de tas bij je past of niet. Pas er altijd een aantal zodat je weet wat voor jou het prettigste is. Het is echt heel belangrijk dat je in de winkel de tas minimaal 15 minuten draagt met gewicht erin om te voelen of hij ergens pijn gaat doen. Ieder lichaam is anders en daarom is het ontzettend belangrijk dat je de tas vindt die aansluit bij jou.

Oh en iedere keer als je je backpack opnieuw gebuikt moet je hem opnieuw instellen! Succes met jouw backpack zoektocht. Heb je vragen stel ze dan gerust.