De bergen van Kaapstad

Een beetje georiënteerde reisliefhebber herkent de tafelberg van Kaapstad uit duizenden. Maar kennen jullie ook de bergen die naast dit icoonbeeld liggen? Graag stel ik jullie voor aan: Devilspeak (Duivelspiek), Lion’s Head (Leeukop) en Signal Hill (Seinheuwel). Wat deze vier bergen gemeen hebben? Het adembenemende uitzicht over Kaapstad en allemaal zeker een beklimming waard!

Devlispeak

foto 2 Uitzicht vanaf Devilspeak

Devilspeak, in het Afrikaans Duivelspiek, ligt links naast de Tafelberg. De naam laat de berg enger klinken dan dat deze is. Daarnaast schrikt het “puntige” voorkomen naast de tafelberg veel reizigers af. Het is eigenlijk een vrij eenvoudige berg om te bewandelen. Wij hebben +/- 3 uur over gedaan om deze berg op en af te lopen. Wat deze berg zeker de moeite waard maakt is het geweldige uitzicht over letterlijk geheel Kaapstad. Door de spitse punt boven op de berg is zitten er geen bo

men of andere “stukken berg” die het uitzicht blokkeren, gegarandeerd 360 graden uitzicht vanaf één punt! Indrukwekkend is dat vanaf het zelfde punt zowel de luxe wijken aan de zee als de townships richting vliegveld te zien zijn. Zo dicht bij elkaar en toch twee totaal verschillende werelden.

Lion’s Head

Rechts van de Tafelberg ligt een ongelofelijk leuke berg; Lion’s Head. Waarom ik deze berg zo leuk vind? Ten eerste is de berg makkelijk te beklimmen binnen één foto 5 Lion's Headuur waardoor het leuk even tussendoor te doen is. Daarnaast loop je rondom de berg in cirkels naar boven. Hierdoor is het uitzicht steeds anders. Je kan dit uitzicht nog iets spannender maken door een shortcut te nemen en een stukje naar boven te klimmen op ijzeren handvaten. Geen zorgen hier is geen professionele klimervaring voor nodig, het is net als klimmen op een klimrek. Eenmaal boven sta je boven op het hoofd van de leeuw! Dat is misschien nog wel het leukste aan deze berg hij lijkt op een liggende leeuw. Kijk maar naar de bijstaande foto! Verrassend genoeg heeft Lion’s Head zijn naam niet direct de danken aan zijn voorkomen. Men dacht vroeger dat op deze berg leeuwen rondliepen.Signal Hill

Het kleinste bergje, eigenlijk een heuvel, is Signal Hill. Dit is de ideale berg voor een romantische picknick terwijl je geniet van de zonsondergang. Alleen zul je hier niet zijn met je lief. Het namelijk een erg populaire plek onder de Capetonians en internationale studenten die in Kaapstad wonen. Echter, mag dit de pret niet drukken. In tegendeel, hier wordt vaak bij zonsondergang muziek gemaakt en een praatje gemaakt met iedereen op de berg.

Tafelberg

Als laatste mag natuurlijk de Tafelberg zelf niet ontbreken. Deze berg is 1086 meter hoog en de kenmerkende platte bovenkant is maar liefst drie kilometer breed. Deze berg is vanuit de wijde omgeving te zijn en is beeldbepalend voor de omgeving. Hierdoor is de berg tevens erg handig als oriëntatiepunt, mocht je een keer (zoals mij) verdwalen. Ook deze berg is het beklimmen zeker waard. Er zijn verschillende routes om deze berg te beklimmen. De populairste en snelste is de Platteklip Gorge deze duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Zelf heb ik met twee collega’s de tafelberg bewandeld vanaf de tuinen omhoog om hierna de volledige platte breedte van de berg over te steken. Je kan aan de andere kant van de berg omlaag of teruglopen via dezelfde route. In dat laatste geval duurt de route 7 uur. Deze route heet Skeleton Gorge. Als je de tijd hebt is het zeker de moeite waard! Uiteraard kan je ook met de kabelbaan omhoog en omlaag. Let hierbij wel op dat ze gesloten is in juli en augustus. Zie de foto’s, die zeggen genoeg lijkt mij.
foto 7 het uitzicht vanaf de tafelberg    foto6 de oversteek van de tafelberg    Table Mountain across Table Bay, Cape Town, South Africa    foto 4 Uitzicht op 12 Apostelen vanaf Lion's Head

Hebben jullie al eens een van deze bergen beklommen, zo ja wat vonden jullie? Lees hier over andere wandelroutes in Kaapstad.