Mensen gaan om verschillende redenen op vakantie naar Kaapstad. Zo is Kaapstad beroemd om het goede uitgaansleven, mooiste stranden ter wereld, rijke geschiedenis, het goede klimaat en zo kan ik als Kaapstad liefhebber nog wel even doorgaan. Maar een van de belangrijkste redenen om naar Kaapstad te gaan is misschien nog wel de natuur. Al dit natuurschoon kan je natuurlijk op verschillende manieren bewonderen maar de beste manier is toch wel te voet. Daarom hier de mooiste wandelroutes van Kaapstad. Ben je net zoals ik niet zo sportief? Geen zorgen deze routes zijn de moeite waard voor zowel ervaren hikers als onervaren –zijn we er al- wandelaars.

 1. Lion’s Head Full Moon Hike

  Op de eerste plek, en persoonlijk favoriet, de Lion’s Head Full Moon Hike. Je raad het al deze berg is de moeite waard te beklimmen met volle maan. Neem een flesje wijn, hapjes en een zaklamp (!) mee om bovenop de berg de zonsondergang en opkomst van de volle maan te aanschouwen. Let wel op dat de terugweg akelig donker kan zijn dus de zaklamp van levensbelang is. Een tip uit (helaas) persoonlijke ervaring: Zorg dat je onder bij de auto bent om 8 uur. Op dat tijdstip gaat de “parkeerwachter” weg en wordt er snel ingebroken in je auto. Daarnaast is het na 8 uur echt donker om veilig naar onder te kunnen lopen.

  foto 1 Lion's Head Full Moon Walk (1)

  Lion’s Head Full Moon Hike

 2. Chapman’s Peak.

  Deze hike begin je op ongeveer 700 meter voor het bekende uitkijkpunt op ’s werelds mooiste bergweg; Chapman’s Peak Drive. Na ongeveer 30 minuten wandelen kom je op een kruispunt tussen Noordhoek Peak en Chapman’s Peak. Sla hier rechtsaf en vervolg je wandeltocht naar Lower Chapman’s Peak. Hier kan de klim naar de top beginnen. Eenmaal boven kan je uitkijken over Houtbay, Noordhoek Amfitheater en Karbonkelberg. Deze route heb ik zelf niet gelopen maar is een aanrader van oud-huisgenoten en Kaapstad Magazine.

 3. Ceder Gebergte

  Oke, deze ligt officieel niet meer in Kaapstad maar mag zeker niet ontbreken in dit rijtje: Het Cedergebergte. Dit een woestijnachtige plek dus even iets heel anders dan het groene Kaapstad.

  foto 6 cedergebergte

  Cedergebergte

  De plek is wat moeilijker te bereiken met een doorsnee auto maar er zijn voldoende agentschappen die de trip aanbieden voor ene leuke prijs, bijvoorbeeld Nomad Tours. Het is dan ook een aanrader om de nacht in de openlucht door te brengen in het Cedergebied, gegarandeerd de mooiste sterrenhemel die je ooit gezien hebt. Wij zijn op de eerste dag in dit gebied een duik gaan nemen in de nabij gelegen rivier. Hier kan je behalve afkoelen in het ijskoude water van een 10 meter hoge rots afspringen het water in. Een echte aanrader! Ja, ook als je hoogtevrees hebt. Op de tweede en laatste dag hebben wij de wandeling gedaan. Je loopt hier zigzaggend naar boven uitkijkend over het oranje-rode landschap. Eenmaal een bepaalde hoogte bereikt, begint de echte uitdaging en het klimwerk over grote rotsen. Eenmaal boven kom je bijzonder landschap tegen welke niet te beschrijven valt, zie daarom de foto. Dit is de zwaarste hike uit dit rijtje. Zelf ben ik niet getraind maar heb hem met veel moeite op kunnen komen. Vooral de hitte maakt het erg zwaar, niet iedereen heeft het dan ook tot de top gered. Ondanks ik onderweg mensen met kinderen ben tegengekomen raad ik het niet aan om dit met kinderen te doen. Voornamelijk vanwege de grote rotsblokken die je op moet. Ik ben 1,60 en had af toe best moeilijk om met mijn korte beentjes van de ene naar de andere rotsblok te stappen.

 4. Kaap de Goede Hoop

  Tijdens je bezoek aan Kaapstad mag je Kaap de Goede Hoop niet overslaan. En als je er dan toch bent,

  foto 8 Kaap de Goede Hoop

  Kaap de Goede Hoop uitzicht

  kan je er net zo goed een wandeling van maken. Op het moment dat je in Table Mountain National park bent kom je op een gegeven moment op een splitsing. Hier kan je omhoog naar de kabelbaan en restaurantjes of naar onder rijden om op het zuidelijkste puntje van Afrika te zitten. Er zijn twee mogelijke wandelroutes. De eerste begint vlak bij de kabelbaan, hier loop je naar de zojuist tweede genoemde richting. Deze wandeling is ongeveer 1,5 uur. Vanuit hier kan je verder lopen naar het zuidelijkste puntje. Voor deze route volg je vanaf de parkeerplaats bij het bordje “Kaap die Goeie Hoop” de trappen naar boven. Eenmaal boven zit je op het punt waar de Indische en Atlantische Oceaan bij elkaar komen.

  foto 7 Kaap de Goede Hoop

  Kaap de Goede Hoop!

 5. Crystal Pools.

  De naam zegt het al je wordt geleid naar een mooie plas midden in de natuur. Dit is een erg veelzijdige wandeling waarbij je door verschillende “landschappen” loopt. De hike begint door omhoog te lopen over een open grasvlakte omhoog lang kleine stroompjes. Hierna loop je over grote keien met uitzicht op de brug en zee. Dit loopt over in een wandeling door het bos die eindigt in een openvlakte met veel rotsen en gras en een ongelofelijk uitzicht over de zee. De plas met waterval kom je tegen in het bos. Het vergt enige oplettendheid om deze te vinden. Verder is het pas goed te volgen door de bordjes en gele markeringen. Absoluut een mooie en vooral ontspannen wandeling en de mogelijkheid om af te koelen in de plas onderweg.

  foto 9 Crystal Pools

  Waterval bij Crystal Pools

Ben jij een echte wandelaar? Lees dan hier over hike met overnachting in Thailand.