Zoals veel mensen aanbid ik de zon. Het enige verschil is dat wanneer heel Nederland (inclusief Casper) zwetend zeurt dat het té warm is, ik graag nog even in zon blijf liggen. Ik heb dat ook nooit zo goed begrepen die afkeer en tegelijkertijd de fascinatie die iedereen in Nederland heeft met het weer. Maar goed heel eerlijk gezegd heb ik dat ook wel, alleen bij warm weer houd ik braaf genietend mijn mond.

Op de Speld stond laatst een komisch stuk over hoe wij Nederlanders het Nederlandse weer eens met rust moeten laten, regen of geen regen. Daarom verschuif ik graag onze weer-fascinatie naar de zonnigste plekken ter wereld. Ik zou wel op deze plekken op vakantie willen gaan, en jij?

Dat een land uit Afrika bij de zonnigste plekken hoort is natuurlijk niet helemaal een verrassing maar dat dit Algerije is misschien wel. Dit Noord-Afrikaanse land heeft de hele zomer lang volle zonneschijn. Met deze zon komt ook de warmte, zo veel warmte dat in het dorpje Tiguentour (zeg maar de Algerijnse De Bilt) een record temperatuur is gemeten van 60,5 graden celsius. Dan mag je pas échte klagen dat het warm is.

De Canarische Eilanden (Spanje) liggen maar op 200 kilometer van de Sahara vandaan en staat bekend als het zonnecentrum van Europa. Tijdens de zomer schijnt hier gemiddeld 11 uur per dag de zon.

De derde zonnige plek is een persoonlijk favoriet: Zanzibar in Tanzania. Op dit prachtig bounty eiland schijnt de zon 2755 uur per jaar. Dat betekend dat 63% procent van de tijd de zon schijnt in Zanzibar tegen 20% van de tijd in Nederland. Hmm… wellicht toch maar een leuk baantje zoeken op Zanzibar misschien?

Zanzibar

Zanzibar

Volgens het Guinness Book of World Records is Yuma in Arizona VS de zonnigste plek op aarde. Hier schijnen meer dan 11 uur zonnestralen per dag en meer dan 4000 op jaarbasis.

Yuma in Arizona

Yuma in Arizona

Als laatste, Niger wordt ook wel de koekenpan van de wereld genoemd en dat is niet vreemd met 3483 uren zon per jaar. Hier is het soms zo warm dat de regendruppels al verdampen voor ze de grond raken.

Houd jij van zoveel warmte of ga jij liever voor de kou?