Wij vinden eten een belangrijk onderdeel van reizen. Aangezien koken niet tot een van mijn kwaliteiten behoort en proeven juist wel ben ik tijdens reizen altijd erg in mijn nopjes. Wanneer kan we op reis zijn kan ik naar hartenlust proeven zonder mij zorgen te maken over timers, ovenstanden en rookmelders. Het resultaat: iedereen is veilig! Vooral in Azië en Zuid-Afrika kan ik mijn hart ophalen; goedkoop en overheerlijk eten! Maar ervaring heeft ook mij geleerd dat het altijd verstandig is om te kijken naar wat je ietwat enthousiast in  je mond stopt. Daarom hier een voedzame reis om de wereld.

Tijdens Masterchef Australia zwijmel ik altijd weg bij het aanzien van de eetbare kunstwerkjes die gemaakt worden.Huhu_grubs Maar ik weet vrijwel zeker dat dat stopt zodra ik een Witchetty Grub opgediend zie worden. Een Witchetty wat? Dit is een larf woonachtig in de Witchetty boom. Ik heb mij laten vertellen dat schijn bedriegt bij deze knapperd. Dit onsmakelijk uitziende beestje komt met enige regelmaat voor op het menu in Australië. Hij schijnt ook nog eens heel gezond te zijn en wanneer gekookt te smaken naar scrambled eggs met een vleugje amandel. Hmm… Wellicht moet Casper dit toch maar gaan proeven zodra we in Australië zijn?

 

Wellicht verbaast het je, of niet, maar Zuid-Afrikanen zijn dol op eten! Ze wijde hier dan ook vele food and wine shows aan. Cookie with insectsTijdens deze shows loop je langs allemaal kraampjes waar je (bijna onbeperkt) wijn en eten kan proeven. Vol overgave proef je allemaal overheerlijke hapjes die ervoor zorgen dat je dorst krijgt, dus je wijn gaat proeven. De nodige wijn zorgt weer voor honger en zo herhaalt deze melodie zich. Totdat je een van deze lekker uitziende koekjes te snel in je mond stopt. Het is namelijk in Zuid-Afrika (en enkele andere landen zoals Japan) niet ongewoon insecten in hun volledige onbewerkte vorm in deegwaren te stoppen. Dit varieert van een lekkere cupcake versiert met mieren tot zandkoekjes met wespen erin.

 

Tot voor ik naar Nepal ging wist ik niet dat een Yak melk gaf. Yak meldHierin kwam snel verandering toen ik verbleef in een Tibetaans dorp in Nepal. Een veel genuttigde Tibetaans drankje hier is botermelk gemaakt van de melk van de Yak. Bij de Nepalese variant wordt er nog thee doorheen geroerd waarna het opgewarmd wordt. Het heeft een ondefinieerbare smaak waarover getwist kan worden maar zeker het proberen waard als het op je pad komt. Overigens kom je Yak melk ook tegen in India en schijnt het vlees van de Yak erg lekker te zijn.

Wat voor de een, een knuffelig huisdiertje is is voor een ander een delicatesse. Zoals de Cavia in Peru, vooral een gefrituurde variant is een echte delicatesse. Het schijnt te smaken naar iets tussen kalkoen en kip in. Dus niet verkeerd mits je je huisdiertje uit je hoofd kunt zetten. Overigens wordt het in Peru als zeer onbeleefd ervaren als je een gebakken cavia afslaat.

Cavia in Peru

Cavia in Peru

Voor het laatste bijzondere gerecht gaan we terug naar ons kikkerlandje. Het is een veel gegeten maaltijd in Nederland, welke ik altijd iets wat vreemd heb gevonden: stamppot. Eerst koken we afzonderlijk alle ingrediënten vol zorg en ploeteren we op het schillen van aardappelen. Om vervolgens alles bij elkaar te gooien en kapot te stampen. Onlogische toch? Wel in het opzicht van vele niet-Nederlanders. Op de website van Stuff dutch people like staat een geniaal artikel over stamppot.

Stampot boerenkool

Stampot boerenkool

Ken jij nog andere bijzondere gerechten? Laat het ons weten!