Mijn hemel wat heeft zij het toch geweldig voor elkaar. Haar voor velen van ons jaloersmakende levensstijl is iets waar bijna iedereen stiekem van droomt. De ene week eilandhoppen in bikini-top en de week daarop met een gulle glimlach genietend van het Noorderlicht. Lekker de hele wereld ontdekken en er nog voor betaald krijgen ook! En ondertussen ben jij druk met de cijfertjes van Q3 in PowerPoint te zetten voor je baas. Niet dat je heel veel mag klagen sinds je enkele dagen per week de vrijheid hebt om vanuit huis te werken, maar toch. Met de gemiddeld zo’n 250 dagen per jaar dat we het weer net niet droog houden in Nederland is pauze houden in je achtertuin toch anders dan pauze houden op het San Marcoplein.

Zo moeilijk kan het niet meer zijn

Maar als je er goed over na denkt: hoe ingewikkeld is het nog? Als je thuis kunt werken of bij je vriend in Groningen thuis, dan kan dat ook vanuit dat chalet in Oostenrijk waar je neef vorig jaar zijn scriptie schreef…Inderdaad. En je bent niet de eerste met deze gedachtegang. Sterker nog, je zou al bijna kunnen zeggen dat we aan de voet staan van een nieuwe revolutie: die van de Digital Nomad. Misschien hoor je deze term voor het eerst, maar de eerste stappen naar deze levensstijl werden al eind jaren 90 van de vorige eeuw gezet. En de populariteit groeit hard, heel hard. Zo bestaat er een website met de allerbeste Digital Nomad werkplekken ter wereld, worden er Digital Nomad Conferences gehouden en zijn er tal van boeken verschenen boordevol tips & tricks voor de starters en de gevorderden binnen deze groep. Bekijk dit overzicht voor de must reads van 2015. Zelfs de eerste “Digital Nomad Cruise” vertrekt 18 November aanstaande: van Spanje naar Brazilië voor €236,- (inclusief maaltijden, tax en service charge!)

Let’s get it on!

En nu jij. Als je al freelancer bent dan is de stap natuurlijk snel gemaakt. Ben je dat niet dan kun je met je baas om de tafel gaan zitten en de mogelijkheden bespreken. Helaas is toch niet elke werkgever even enthousiast over werkende globetrotters. Er is gebrek aan vertrouwen in technische mogelijkheden of men is bang voor controleverlies. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden. Hierbij twee blogs vol tips hoe je een Digital Nomad wordt: op WebWorkTravel en op a GirlwhoTravels. Ben je op zoek naar meer inspiratie lees dan het gratis Ebook The Digital Nomad Imperative: een bundel met 42 succesverhalen.

Nog beter zelfs

Als je eenmaal je nieuwe lifestyle op de rit hebt dan zal je er achter komen dat er altijd baas boven baas is. En de gelukkige ben jij in dit geval. Want vergis je niet: reisprogramma-makers maken doorgaans lange dagen en verlaten prachtige eilanden al voor ze er goed en wel van genoten hebben. Jij kunt nu zelf bepalen hoelang je ergens blijft en ook zelf bepalen wanneer je je dagelijkse uren maakt. Die dagelijkse uren wil je natuurlijk wel tot een minimum beperken. De beste boekentip is een absolute bijbel op dat gebied: The 4-hour workweek van Timothy Ferriss. Niet voor niets is dit boek uitgebracht in 35 talen en zijn er wereldwijd al meer dan 1,3 miljoen exemplaren van verkocht.