Stukje geschiedenis

Om de genocide en dus de killing fields helemaal te kunnen begrijpen gaan we nog iets verder terug in de geschiedenis, naar het Cambodja in de jaren na in 1953 verkregen onafhankelijkheid van Frankrijk. Na jaren van herstel heeft Cambodja een florerende economie opgebouwd met het hoogste percentage hoogopgeleiden in Azië. Daarnaast is Cambodja, in tegenstelling tot haar buurlanden, compleet neutraal en vrij van buitenlandse bemoeienis. Om deze redenen vluchtten tijdens de Vietnamese oorlog veel Vietnamese naar Cambodja. Toen Amerika hier lucht van kreeg begon president Nixon, zonder het congres in te lichten, in 1969 Cambodja te bombarderen onder de codenaam “operation breakfast”. Aangezien dit ongeregistreerde en ongeplande aanvallen waren kon Amerika gewoon zijn gang gaan. Na operatie breakfast volgde operatie lunch, snack en dinner. Al deze operaties werden door Nixon geheimgehouden voor het congres. Er wordt gezegd dat in Cambodja zelfs meer bombardementen door Amerika zijn geweest dan in Vietnam zelf. Door Amerikaanse bombardementen zijn naar schatting 1,5 miljoen Cambodjanen gedood. Op het moment dat de toenmalige Cambodjaanse minister-president Shihanouk uit het land was steunde Nixon een staatsgreep van het Cambodjaanse leger waardoor de pro- Amerikaanse Lon Nol aan de macht kwam.

In april 1970 staken Amerikaanse soldaten, zonder dat Lon Nol op de hoogte werd gesteld, in het geheim de grens over vanuit Vietnam naar Cambodja. In de VS ontstond er veel ophef toen deze geheime invasie aan het licht kwam. Hierop besloot Amerika zich officieel terug te trekken en Cambodja in puin achter te laten. Onofficieel bombardeerde Amerika nog steeds in Cambodja. De bombardementen gingen zelfs door tot een paar maanden na het in 1973 getekende vredesverdrag. De Amerikaanse aanvallen hadden de voedselvoorziening zodanig aangetast dat er een hongersnood uitbrak. De hongersnood en continuerende aanvallen van Amerika in combinatie met de wanregering van Lon Nol dreef Cambodja in de armen van de Rode Khmer. Het eens welvarende Cambodja was verloren.

 

Opkomst Pol Pot

De leider van de rode Khmer was Pol Pot. Pol Pot was een extreme communist die geloofde in het terugbrengen van een staat waarin de boer centraal stond. Hij dwong iedereen de steden te verlaten door gebruik te maken voor de angst voor het Amerikaanse leger. Pol Pot verkondigde dat iedereen moest vluchten naar het platteland omdat het Amerikaanse leger de steden zou aanvallen. Iedereen die de dag daarop niet was gevlucht is vermoord door de Rode Khmer. Eenmaal aangekomen op het platteland werd men gedwongen te werken in gemeenschappelijke boerderijen. Mannen, vrouwen en kinderen werden gedwongen meer dan 15 uur per dag zware arbeid te verrichten. Ze kregen niet meer te eten dan één kommetje rijstsoep per dag.

Door het hoge percentage hoogopgeleide ontstond al snel licht verzet en tegenspraak tegen de nieuwe vorm van regeren. Pol Pot wist dit razendsnel de kop in te drukken door te verkondigen dat alle hoogopgeleide spionnen waren van Amerika en dat zij de schuldige waren voor o.a. de hongersnood. Hierop werd door de Rode Khmer een heksenjacht gestart op iedereen die meer dan basisonderwijs genoten had. Uiteraard waren deze mensen onschuldig en had Pol Pot bewijs nodig om deze onschuldige mannen, vrouwen en zelfs kinderen te kunnen veroordelen. Het bewijs besloot hij zelf te creëren. Dit was het begin van een van de meest afschuwelijke genocides die de wereld ooit gekend heeft.