Het onbereikbare Dubai

Dubai, de stad waar zo verschrikkelijk veel over te vertellen is. En toch begint ons verhaal daar niet, deze begint in een land niet eens zo ver van Nederland vandaan.

Elke week komt er wel weer een onderzoek uit waarin er een plek wordt gekozen op de wereld waar je het beste zou kunnen wonen. Op Facebook wordt je er letterlijk mee dood gegooid. Je zou verwachten dat Monaco, California, St. Tropez of misschien wel Toscane de beste de beste plek ter wereld is om te wonen, maar nee. De uitkomst van dit onderzoek was, tromgeroffel, het altijd mooie Denemarken. Niet de eerste gedachte die bij mij op kwam. De redenatie die hieraan ten grondslag ligt is altijd hetzelfde. Er is geen criminaliteit, vandalisme, obesitas en er ligt waarschijnlijk geen hondenpoep op straat. Het vervelende is wel dat overal waar nooit iets ergs gebeurt, dat er ook nooit iets leuks gebeurt.

Dit alles brengt mij bij Dubai. Dit is zeker niet de eerste stad waar je aan denkt om te willen wonen, dat snap ik. Het is een enorme zandbak met ineens iets wat lijkt op een Fata Morgana. In de zomer betekent dit een hitte die je hersens laat smelten, zodat je niet meer rationeel kan nadenken. Ook betekent dit anderzijds wel dat als onze theorie klopt, hier wel heel veel leuks is. En dat is zeker waar! En sinds wij er zijn geweest kunnen we je hier alles over vertellen. Dat zullen we dus ook zeker doen!IMG-20160502-WA0011

 

Dubai de stad die eigenlijk iedereen wel kent, maar het wordt beschouwd alsof het onbereikbaar is. Daarnaast is het volgens sommige mensen alleen voor mensen die net iets te veel geld hebben. Een docent vroeg tijdens projectbespreking of ik in het penthouse had gezeten van de Burj al Arab. Zo kon hij het iets beter een plaats geven zei hij. Voor jullie beeldvorming, Dubai is alsof je naar een enorm rijke stad gaat in Amerika en het midden in de woestijn ligt. Voor mijn idee is het een mooie mix van Las Vegas, New York en een groep hele vriendelijke mensen.

De mensen, niet meteen het eerste wat je in overweging neemt als je op vakantie gaat. Bij Dubai staat je dan ook echt wat te wachten. Je wordt door een overgroot deel behandeld als een gelijke en op veel plaatsen is dat fijner dan je zo zou verwachten. De winkels bijvoorbeeld zijn vooral dure merken, erg leuk maar bij zulke winkels wordt je in Nederland eerst beoordeeld op je uiterlijk en dan vooral de samen liggende kredietwaardigheid om het zo maar even te noemen. In Dubai doen ze dat stukken minder, of valt het totaal niet op. Welke het is van de twee maakt me weinig uit want het voelt erg vertrouwd.

Om verder te gaan op het feit dat er veelal dure merkwinkels zijn, in de shopping malls vind je voor 95% de winkels die in Nederland alleen te vinden zijn in de P.C. Hooftstraat. Dit zorgt ervoor dat mensen het zien als een duur land, maar de prijzen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Voor goedkope kleding hoef je dus niet naar Dubai te gaan, houd je van luxe, dan is het zeker de moeite waard! Zorg er dan wel voor dat je genoeg geld op je bankrekening hebt staan. De grootste shopping mall ter wereld, de Dubai Mall, hebben wij bezocht. Of we hem volledig van ons lijstje af kunnen strepen is nog maar de vraag want met meer dan 1200 winkels, ging er weer een hele nieuwe wereld voor ons open. Het is dus nog maar de vraag hoeveel we van de 1200 winkels we hebben gezien, ik ben de tel kwijtgeraakt.

IMG-20160502-WA0033Natuurlijk zijn de shopping malls niet de enige reden om een vliegticket naar Dubai te boeken. Bekende gebouwen zoals de Burj al Arab en de Burj Kalifa zijn zeker ook een reden om naar Dubai te gaan. De Burj al Arab hebben wij op de eerste dag bezocht. Het is een mooi gebouw, maar minder imposant als de rest van Dubai. De Burj Khalifa daarentegen is zeer imposant. Het is ook het grootste gebouw ter wereld op dit moment. Om het af te maken zijn er zelfs over het gehele gebouw lampjes geplaatst zodat een geweldige lichtshow gegeven kan worden ’s avonds. Aan de voet van dit 829 meter hoge wereldwonder staat nog een wereldrecord brekend fenomeen. De Dubai Fountain. De fontein in Las Vegas valt in het niets tegenover deze watershow. ’s Avonds wordt er elk halfuur op muziek een fantastische show gegeven. Dit is niet waar het wereldrecord berekende Dubai eindigt, in de Dubai Mall bevindt zich ook nog het Dubai Aquarium (het grootste aquarium ter wereld). Mocht het zo zijn dat je ervoor kiest om het Aquarium te bezichtigen, dan is het erg leuk om ook een kijkje achter de schermen te nemen.

Om maar over te stappen op de reden waarom iedereen naar Dubai wil, de auto’s! De benzine kost hoogstwaarschijnlijk minder dan water en wegenbelasting is volledig onbekend. Dit samen vormen de ideale omstandigheden voor autoliefhebbers. Mooie auto’s zie je bij de bosjes en je kunt met gemak een kwartiertje bij een kruispunt gaan zitten om je ogen uit te kijken. Ook autodealers zijn er genoeg. Waar we in Nederland 2 of 3 dealers hebben die Ferrari ’s verkopen, staan daar 5 dealers op steenworpafstand van elkaar. We zijn nog wezen kijken maar jammer genoeg zijn die winkels alleen op afspraak geopend.

WoestijnsafariDat Dubai is omringd door miljarden zandkorreltjes hebben wij zelf ondervonden. We hebben er één dag voor uitgetrokken en zijn op woestijnsafari geweest. Hierbij begonnen we in een fourwheeldrive over de zandduinen te razen. De bestuurder had het duidelijk al vaker gedaan en had er zelf ook erg veel lol aan. Daarna zijn we naar een kamp gegaan waar we op een kameel hebben gezeten en wél 20 meter daarop hebben afgelegd! Ook was er de mogelijkheid om quad te rijden, hiervan hebben we zeker gebruik gemaakt. Opvolgend werd een show gegeven, die bestond uit een slechte goochelaar, een buikdanseres en een vuurspuwend monster. Na de show begon de BBQ, dit was erg smakelijk. Toen was het eenmaal donker geworden en werden we weer naar ons hotel gebracht.

IMG_20160504_010216Dit was Dubai in een notendop. Er is natuurlijk veel meer te vertellen, en nog veel meer om te bleven maar onze vakantie hield hier op. Normaal is een stad niet echt een plek waar je meteen gaat genieten van de omgeving. Echter, Dubai is adembenemend mooi en immens groot en je kunt er met verwondering kijken naar de wolkenkrabbers. Dit was de grootste verassing voor ons allemaal. Niemand van ons had verwacht dat we het mooi zouden vinden om tegen hoge gebouwen aan te kijken. Hiervandaan nemen we jullie terug naar het goede oude Denemarken wat de beste woonplek zou zijn. Dit is natuurlijk onderzocht door experts en er zullen zeker goede redenen aan ten grondslag liggen. Dubai zou ik bijna op nummer 1 zetten in plaats van Denemarken, maar ja in Denemarken komt het in de zomer niet over de 50 graden, misschien is dat nog iets om in gedachten te houden.