Je kent het wel, de bekende postkaartjes met een mooi winters landschap. Een cottage in het bos bepakt door een flinke laag sneeuw. We vragen ons wel eens af: ‘’Bestaat dit echt?’’ Ja dames en heren, dit bestaat echt. En het mooie is dat je er niet ver voor hoeft te reizen. De mooie, winterse landschappen vind je op nog geen 3 uur vliegen vanaf Schiphol.

Al jaren stond een reis naar Lapland op ons (mijn vriend en ik) verlanglijstje. Zo’n reis doe je natuurlijk niet zomaar even, aangezien er een kostenplaatje aan vast zit. Echter, we hebben dit door de vele belevingen dubbel en dwars terugverdient.

Dat we naar Lapland wilden gaan was duidelijk, maar wanneer? Met Kerstmis natuurlijk! Romantiek ten top! Afgelopen december vertrokken wij voor één week naar Lapland (Finland). Onze reis was geheel verzorgd door Scandinavian Wintersports, een echte aanrader!

And so the adventure began..

Dag 1:
Vanuit Schiphol vlogen wij rechtstreeks naar Rovaniemi in Finland. Bij aankomst was het even wennen aan de flinke pak sneeuw en kou. Het was die dag -12. Dit vonden we toen al behoorlijk koud, maar wat ons later die week nog te wachten stond.. Scandinavian Wintersports had ons op voorhand al geïnformeerd d.m.v. een paklijst. De meest belangrijke dingen om mee te nemen waren: een ski-jas, skibroek, thermokleding, thermosokken, een dikke muts, sjaal, handschoenen en skisokken. Verder hadden we een grote pot vaseline bij ons waarmee wij ons gezicht dagelijks deden insmeren. Dit ter bescherming tegen de kou.

Nadat we onze koffers hadden verzameld vertrokken we per bus naar Santa Village in Rovaniemi. Hier woont de one and only Kerstman! We hebben hier één uur in de rij gestaan om met hem op de foto te gaan. Het was een erg commercieel dorpje, maar leuk om eens gezien te hebben. Daarna gingen we per bus verder naar onze eindbestemming: Pyhä. Hier aangekomen kregen we de gelegenheid om boodschapjes te doen. Per touringcar werden we naar onze cottage gebracht en wat was het mooi! Een houten cottage voorzien van een grote openhaard en sauna. Hier hebben we dan ook dagelijks gebruik van gemaakt om ons op te warmen. Omdat we er in hartje winter waren was het slechts 5 uur per dag licht. De zon kwam niet boven de horizon uit. Het werd ‘’licht’’ rond 10:00/10:30 uur en begon weer te schemeren rond 13:30/14:00 uur. Rond 15:00 uur was het weer lekker donker. Hierdoor vonden de meeste activiteiten in de ochtend plaats.

’s Avonds hadden we gekookt, verkenden we de omgeving en probeerden wij het Noorderlicht te spotten. Dit was helaas zonder succes.

Dag 2:
In de ochtend hadden we een informatiebijeenkomst van Scandinavian Wintersports. Naast ons reguliere programma voegden wij nog twee activiteiten toe: bezoek aan een rendierenfarm en ijskarten. Lunchen deden we in onze cottage en gingen erna weer de omgeving verkennen. ’s Avonds gingen we uit eten en at ik een hamburger met rendiervlees, het gerecht van Fins Lapland. Het was een heerlijk stukje vlees! In Fins Lapland wonen overigens meer rendieren dan eigen inwoners. Thuis aangekomen in de cottage gingen we in de sauna en keken we een film. Het was die dag -20!

Dag 3:
Met een groepje van ong. 10 mensen en onze Nederlandse gids maakten wij een sneeuwschoenwandeling in Pyhä National Park. Er zaten nogal wat hindernissen in de route. Zo moesten we een steile helling af wat niet geheel vlekkeloos verliep. Hier werden de lachspieren in ieder geval goed getraind. Het eind van de wandeling bracht ons naar een bevroren waterval, sjiek om dit te hebben gezien. Erna gingen we lunchen in een houten hutje. Hier maakten wij een vuurtje en braadden wij worstjes erboven. Ook verwarmden wij brood en sap. Ja, je leest het goed. Een typisch Fins drankje is verwarmde cranberrysap en ik moet zeggen dat dit erg lekker was. Te voet liepen wij het National Park uit naar het beginpunt. De sneeuwschoenen en stokken mochten wij de hele week bij ons houden.

Dag 4:
We bezochten een rendierenfarm. Een rendierboer vertelde ons over zijn beroep en over de dieren. Aansluitend maakten wij een rendiersledetocht. Het was erg koud, maar een dekentje van rendiervacht (lekker tegenstrijdig) maakte het iets warmer. Het zijn erg mooie beesten, jammer dat ze zo stonken.

’s Avonds vierden wij Kerstavond. We kookten een lekkere maaltijd, maakten de open haard aan en keken The Sound of Music. Totdat wij in de film gestoord werden door het Noorderlichtalert (smsje op telefoon): ‘’Wow, Kerstavond beloont ons momenteel met een prachtig Noorderlicht! Snel naar buiten en geniet… (17:46 uur)’’. OMG, we wisten niet hoe snel we naar buiten moesten en OMG wat was het mooooooi! Recht boven onze cottage speelde zich een mooi gekleurd tafereel af. Het Noorderlicht danste in de lucht. Het was adembenemend mooi, wat hebben we ervan genoten! Dit is waarom wij naar Lapland wilden komen. Toen het Noorderlicht aan het afzwakken was pakten wij ons met medereizigers samen en liepen wij met sneeuwschoenen aan de berg op. Dit zou de beste plek moeten zijn om het Noorderlicht te spotten. Daar aangekomen bleek er geen Noorderlicht meer te zijn, snel weer terug naar de cottage. Eenmaal gesetteld op de bank onder een warm dekentje keken wij de film verder. We zaten nog geen goed half uur toen een tweede alert volgde: ‘’Noorderlicht 2.0 aan de hemel nu! Lekker toetje… (20:22 uur)’’. Ja hoor, als de wiedeweerga maakten wij ons naar buiten. Het Noorderlicht was er weer hoor, ditmaal iets minder fel maar even adembenemend mooi!

Dag 5:
Wij gingen ijskarten! Wow, wat een vette activiteit. Gelukkig kregen wij extra kleding, zoals een overall en twee paar handschoenen om ons te beschermen tegen de kou. Dit was gewoon karten maar dan op ijs. Helaas zijn door de extreme kou foto’s hiervan mijn camera verdwenen. Er werd sowieso geadviseerd om camera’s en telefoons kort op je lijf te dragen om ervoor te zorgen dat de batterij niet te snel leeg zo gaan. Elke dag moesten we onze camera’s en telefoons opladen.

Het was eerste Kerstdag en werden wij s’ avonds uitgenodigd voor een diner. Een rupsvoertuig bracht ons naar het topje van de berg waar we bij Tsokka heerlijk hebben gegeten.

Dag 6:
Die ochtend hadden wij skiles en lunchten erna in onze cottage. ’s Middags hadden wij een sneeuwscootertocht! Yes, per sneeuwscooter vertrokken wij voor een rit van 10 km naar de huskyfarm. Om beurten mochten wij ff flink gas geven op de sneeuwscooter. Ook hier hadden we extra kleding gekregen tegen de kou. En dit hadden we ook echt nodig, het was maar liefst -35!

Eenmaal aangekomen op de huskyfarm konden we even acclimatiseren onder het genot van warme chocolademelk. Erna maakten we per koppel een huskysledetocht. Om beurten stonden we op de slee voor sturing te geven aan de honden. Dit was ook gaaf om te doen, die honden renden zo hard! Na afloop vertrokken wij per sneeuwscooter weer terug naar Pyhä.

Dag 7:
Deze dag stond in het teken van skiën. In die extreme kou was het skiën erg vermoeiend en hielden wij het niet lang vol. Lunchen deden wij bij een restaurant waar we s’ avonds ook weer gingen eten, rendiervlees! Om nom nom. Wij kochten nog wat souvenirs en maakten onze koffers klaar. De volgende dag vlogen wij vanuit Rovaniemi weer terug naar Schiphol.

Het oh zo mooie Lapland, wij zien je graag weer terug!

Tot de volgende keer allemaal!