Joehoe, ik ga naar Oeganda!

Nee? Nog niet geroepen tegen je vrienden? Oeganda is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je op vakantie wilt naar Afrika. Je denkt misschien nog aan de gruwelijke gebeurtenissen in de tijd van Idi Amin en president Obote, maar no worries die tijd is voorbij! Jij en je moeder kunnen rustig slapen alvorens je gaat. Oeganda wordt tegenwoordig namelijk niet voor niets ‘de parel van Afrika’ genoemd. Het land is rauw, ruig en heeft die pure African vibe. Oeganda heeft voor ieder wat wils; of je nu van avontuur of natuur houdt, in Oeganda zit je goed. Heel goed zelfs! Het land heeft oneindig veel mogelijkheden en redenen om er heen te gaan zijn er in overvloed, toch beginnen we met een kort lijstje;

Daarom hier 5 pareltjes die je niet wilt missen in Oeganda:

Met stip op 1: de berggorilla’s.

In het Bwindi Impenetrable Forest kun je oog in oog staan met deze machtige en bijna uitgestorven dieren. Met een klein clubje avonturiers trek je door het bos op zoek naar de familie Aap. Waar aan het begin de paden nog enigszins gebaand zijn, loop je al snel achter een ranger met een manchette aan en kruip je tussen de takken door. Het bos wordt enigszins ondoordringbaar, maar wellicht had je dat al aan zien komen (what’s in a name). Als je dan eenmaal bij de gorilla’s bent, laat je al je spullen achter en loop je alleen met je camera en je razende hartslag richting de familie. En die zitten erbij alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Een paar silverbacks, vrouwtjes en een kleine dreumes zuigen chillend aan wat bladeren alsof hun tijd wel zal komen.

2. Jinja

Jinja is een van de leukste steden van Oeganda. En dit geldt met name als je op zoek bent naar avontuur. Jinja ligt aan de oorsprong van de Nijl en dat biedt mogelijkheden! Je kunt hier gezellig met de familie met een motorbootje over de rivier dobberen, maar de echte adrenalinejunkies gaan extreme kayaken, bodyboarden, raften of bungelen boven de rivier na een bungeejump. Maar vergeet ook de rest van de stad niet. Loop eens door de stad of bezoek een van de ‘villages’. Je zult merken dat de mensen erg vriendelijk zijn er vooral ook erg nieuwsgierig naar jou zijn.

3. Lake Bunyonyi

Voor een frisse duik kun je terecht in Lake Bunyonyi. Letterlijk. Maar dat is niet het enige. Het meer is prachtig, het wordt ook wel het ‘Zwitserland van Oeganda’ genoemd. Dit komt omdat het omgeven is door heuvels. Je kunt met een lokaal voertuig, namelijk een uitgeholde boomstam, beter bekend als een mokoro, de diverse eilandjes en drijvende marktjes bezoeken.

4. Safari

Je bent in Afrika, dus wil je op safari! En groot gelijk heb je, want op safari gaan zal je leven voorgoed veranderen. Je wilt daarna namelijk nooit meer naar de dierentuin…Murchinson Falls en Queen Elizabeth National Park zijn waarschijnlijk de beste plekken in Oeganda om op safari te gaan. Murchinson Falls heeft (heel verrassend) ook een spectaculaire waterval waar het razende water van de Nijl 160 meter naar beneden klettert. Je kunt lekker zelf door de parken rijden om de big five te spotten. Je kunt lang zoeken naar de neushoorn in QE, die hebben ze namelijk niet. Dit park is iets kleiner en daarom ook wat goedkoper dan bijvoorbeeld de Serengeti in Tanzania, maar laat je hier niet door misleiden, want het is nog steeds immens en schitterend. In plaats van zelf rijden, kun je ook een safari boeken met een gids of een beetje vals spelen en achter een auto met een gids aanrijden. Vergeet niet af en toe je camera weg te leggen anders mis je deze waanzinnige ervaring.

5. Nog meer aapjes kijken

Als je na het zien van de gorilla’s echt een apenmens bent geworden dat kun je in Kibale National Park nog meer aapjes kijken. Hier kun je namelijk honderden chimpansees spotten. Het is soms wel echt een zoektocht, want in tegenstelling tot de gorilla’s zijn deze dieren veel moeilijker te spotten. Het is dus een ware trektocht. Maar gelukkig is er genoeg vertier tijdens de wandeling, want het bos zit vol andere dieren. Zo kun je ook per ongeluk Pumba of Simba tegenkomen. Kibale National Park ligt vlak boven QE National Park en de Congolese grens. Vanwege dit laatste zie je hier wat meer politie op straat en dat ziet er wat heftiger uit dan hier. Waar onze vriend in blauw een bonnenboekje draagt, loopt zijn Oegandese collega met een AK 47 rond. Maar laat je je hierdoor niet te veel afschrikken.

Want hoe zit het met de veiligheid?

Oeganda is een zeer vriendelijk land als het op toeristen aankomt. Vriendelijker dan de meeste buurlanden zoals Kenia of Tanzania. De mensen zijn warm en hartelijk en zullen je nauwelijks lastig vallen. Natuurlijk wordt er soms vreemd opgekeken als er ineens een blanke door het dorp loopt, maar ik heb me er nooit onveilig gevoeld. In alle eerlijkheid is kamperen in Frankrijk waarschijnlijk veiliger, maar als je gewoon een beetje oplet, is er niks aan de hand. En laten we wel wezen, in Frankrijk hebben ze geen gorilla’s!

Wil je meer weten over Afrika of Sara-Jane onze gastblogger? Check dan haar blog!