Ontdek Dublin

Guinness, pubs, whiskey en cultuur, hieronder is alles te lezen over onze citytrip naar Dublin (Ierland). Het is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar het is zeker de moeite waard!

Cultuur

Dublin is een bruisende stad met veel cultuur. Het ene gebouw is nog indrukwekkender dan het andere. Een groot voordeel is dat alle toonaangevende cultuurgebouwen op loopafstand van elkaar liggen. Vanaf het hostel waar wij verbleven (Isaacs hostel Dublin) was The Spire het eerste monument dat wij tegen kwamen, ook wel het monument van het licht genoemd. Dit is een mast van 120 meter hoog en bevindt zich in het midden van O’Connel street. The Spire is in 2003 gebouwd, met als doel om O’Connel street zijn luxe uitstraling terug te geven na het komen van goedkope winkels en fastfood ketens. Vanaf O’Connel Street liepen we de brug over richting Trinity College. Queen Elizabeth I heeft deze school gesticht in 1592. In de bibliotheek is het Book of Kells te zien. Wij zijn helaas niet naar binnen gegaan, wel hebben we van andere gehoord dat het erg mooi is. Het is ook zeker de moeite waard om alleen de campus te bezichtigen.

Op naar de musea. Alle musea liggen dicht bij elkaar en overal staat duidelijk aangegeven waar ze liggen. Tevens zijn alle musea gratis te bezoeken.

Als eerst hebben we het National Museum of Ireland bezocht. Dit museum is in 1890 geopend. In dit museum is veel te zien van de geschiedenis van Ierland, het gebouw is vanbinnen al het bezichtigen waard. Ook zijn we naar het Natural History Museum geweest. Dit museum bestaat uit 2 verdiepingen. Op de eerste verdieping staan verschillende opgezette dieren uit Ierland. Op de tweede verdieping staan opgezette dieren van uit de gehele wereld.

Het laatste museum was voor ons het National Gallery. Dit sprak ons minder aan maar dat kwam ook omdat de bovenverdieping was afgesloten waardoor er niet veel meer te zien was.

Vervolgens zijn we naar het Ierse Parlementsgebouw gegaan. Hier werden gratis rondleidingen gegeven. Ondanks dat de gids erg lastig te verstaan was (Iers accent), was het interessant om dit gebouw vanbinnen te zien.

Onze reis vervolgde naar Dublin Castle. In 1204 gaf koning John van Engeland de opdracht om dit kasteel te bouwen. Na de bouw is het kasteel steeds aangepast aan de veranderende omstandigheden. Tegenwoordig wordt het nog gebruikt voor officiële staatsgelegenheden. Als student kan je dit prachtige gebouw met korting betreden, het gebouw heeft veel grandeur. Naast het kasteel bevindt zich de Chester Beatty Library, alle document in de bibliotheek zijn door de jaren heen verzameld door Chester Beatty. De spectaculaire verzameling documenten is zeker de moeite waard! Tevens is de Library gratis te bezoeken.
Ook zijn er vlak bij het kasteel twee kathedralen te bezichtigen, om deze van binnen te bezichtigen wordt entree geld gevraagd.

De mensen in Ierland zijn na onze ervaring erg vriendelijk en uiterst behulpzaam. Ook hebben ze een goed gevoel voor humor en zijn ze erg gezellig.

 

Guinness

In Dublin ligt de Guinness Brewery. Wij zijn hier helaas niet geweest maar van de echte bierliefhebber hebben wij  wel vernomen dat het zeker de moeite waard is om hier naartoe te bezoeken. Eerst wordt er een rondleiding gegeven waarbij uitleg wordt gegeven over hoe het bier gebrouwen wordt. De rondleiding eindigt met een bierproeverij op het dakterras (skybar) met uitzicht over Dublin. Voor studenten is de entree €16.

Pubs

Temple barDinnerAls je Dublin bezoekt, moet je een bezoek brengen aan The Temple Bar. Deze straat/wijk staat bekend om zijn vele pubs. Bij The Temple Bar kun je lunchen of een versnapering krijgen. Je kunt hier uiteraard een veel verschillende biertje drinken.

Vervoer & verblijfIsaacs Hostel

Het is in Dublin heel normaal om in een hostel te verblijven. Deze zijn er in veel soorten en maten. Wij hadden voor Isaacs hostel gekozen omdat dit hostel als een van de betere hostels uit de bus kwam. Het hostel was erg schoon, het ontbijt was goed (was bij de prijs inbegrepen) en het lag maar 10 minuten van het centrum. Daarnaast werden er gratis walking tours vanuit het hostel gegeven. Het leuke aan een hostel is dat je veel nieuwe mensen leert kennen. In Dublin zijn veel bussen, maar alles ligt op loopafstand van elkaar. Op het vliegveld is er een mogelijkheid om een buskaart te kopen van het vliegveld naar de stad (retour €10,- bus 747). Vanaf het vliegveld doe je er ongeveer een half uur over om met de bus naar het centrum te komen.

Shoppen

Er zijn genoeg supermarkten te vinden (ongeveer 3 in elke straat), mocht het zo zijn dat je zelf wil koken in het hostel. In Dublin zijn er twee toonaangevende winkelstraten, Henry Street en Grafton Street. Dublin heeft vergelijkbare winkels met Nederland, bijvoorbeeld de Forever 21, A&F, Mango, H&M en de Penny’s (Primark). Dus voor het shoppen hoef je niet per se naar Dublin.

Onze conclusie

Dublin is de perfecte stad voor een korte stedentrip. Aardige mensen, veel cultuur en genoeg te doen!Auteurs: Marloes & Lotte