Reizen en Studeren

Afgelopen zomer was ik bijna drie maanden in Amerika te vinden. De eerste acht weken had ik op een Summercamp in New Hampshire gewerkt om vervolgens rond te reizen en mijn familie in Wyoming te bezoeken. Ik had heel graag langer willen blijven, maar er stond in Nederland een nieuw avontuur op mij te wachten, namelijk mijn beroepsstage van tien maanden! En hoe leuk én leerzaam ik mijn stage ook vind, ik denk alleen maar aan reizen. Ik word ermee wakker en ik ga ermee naar bed. Laatst vroeg iemand mij hoe ik dat toch deed, studeren ÉN reizen, want waar haalde ik toch dat geld vandaan? Ik geef je hieronder een aantal slimme tips om studeren en reizen te kunnen combineren door slim te sparen.

Sparen

Vanaf dat ik jong was, werd er door mijn ouders al ingehamerd dat als ik écht iets wilde hebben, ik daarvoor moest gaan sparen. Het spaarpotje werd aangeschaft en elke maand stopte ik mijn munten in mijn potje. In mijn hoofd berekende ik hoe veel geld er ongeveer in mijn spaarpot zat en wanneer ik dacht dat er genoeg inzat, brak ik het open. Naarmate ik ouder werd, kwam ik in aanraking met verschillende baantjes waarbij ik iedere maand een leuk bedrag verdiende, waarvan ik ook iedere maand iets opzijzetten. En ondanks dat ik toen mijn geld vooral aan de paarden besteedde, werd mij van jongs af aan al geleerd hoe ik moest sparen.

Tegenwoordig woon ik op mijzelf, heb ik een vaste maandelijkse lasten en vind ik het soms lastig om iedere maand geld aan de kant te zetten voor mijn reisjes die ik graag wil gaan maken. En wie iets echt graag wilt, moet daar soms ook het een en ander voor doen. Zo heb ik verschillende spaarafspraken met mijzelf gemaakt, die ik nu al ongeveer drie jaar vol houd.

De Spaartips!

1.Spaarpot

Ieder jaar koop ik een spaarpot die je niet zomaar open kunt maken. Gewoon een simpele, Disney spaarpot bij de Action vandaan, die je alleen met een blikopener open kunt maken. Bij mijn horecabaantje op Schiphol (lees: allemaal reizigers met inspirerende verhalen) ga ik dan ook vaak het gesprek aan over waar al deze reizigers naartoe gaan, wat ze daar gaan doen en met welke reden zij daar naartoe gaan. Het is voor mij niet alleen een win-win situatie om inspirerende verhalen te horen van reizigers van over de hele wereld, maar in de meeste gevallen laten mensen al snel fooi liggen omdat ze de euro’s in hun eigen land toch niet meer kunnen gebruiken. Al deze fooien gaan dan ook rechtstreeks in mijn spaarpotje.

2. Uitgaansgeld pinnen

Hoe makkelijk het tegenwoordig ook is om alles met de pinpas bij de bar te betalen, des te makkelijker is het op deze manier ook om veel meer geld uit te geven dan ik eigenlijk graag zou willen.  Want hey, welke reiziger geeft er niet liever geld uit aan een vliegticket dan aan een duur biertje (óf meer) op Rembrandtplein? En juist daarom pin ik van tevoren een bedrag dat ik die avond wil gaan uitgeven. In de meeste gevallen betaal je niet met vaste bedragen en dus dwalen er aan het einde van de avond allerlei euro’s en centen in je tasje die je de volgende dag mooi in je spaarpot kan stoppen.

3.Boodschappen

Sinds ik in Amsterdam woon en alle boodschappen op de fiets mee moet slepen heb ik er een hekel aan gekregen om boodschappen te doen. Ik probeer dit dan ook zo min mogelijk te doen en als ik dan ga, neem ik in één keer zoveel mogelijk mee. Ten eerste word ik niet elke dag misleid door al het lekkers wat er in de winkel te vinden is en ten tweede koop ik hierdoor minder onzinnige dingen die ik eigenlijk niet gebruik waardoor ik dus weer geld bespaar. Daarnaast let ik ook op de aanbiedingen en koop ik vaak seizoen gerelateerde groenten en fruit.

Door bovenstaande spaartips toe te passen ga ik ieder jaar weer met een pot vol spaar- en reisgeld naar de bank. Geld dat ik nooit zozeer heb gemist, maar na een jaar toch vaak een leuk bedrag oplevert! Financiële meevallers zijn altijd fijn, maar al helemaal als je op reis gaat en dus ga ik ieder jaar als een kind zo blij met mijn Disney spaarpot naar de bank om mijn geld te laten afstorten.

Heb je meer spaartips? Laat het mij weten en wie weet ga ik het toepassen!

Liefs, Chantal