Als je het ons vraagt is (bijna) alles in de wereld wat nog enigszins onbekend of afgezonderd is interessant, aldus Noord-Korea. Dit land staat dan ook zeker hoog in ons lijstje “bijna onmogelijke dingen om te doen”. Natuurlijk is het momenteel mogelijk om in Noord-Korea op vakantie te gaan maar om echt je vrij rond te bewegen als één Noord-Koreaan niet. Op één iemand na de Britse Alessandro Ford is de eerste westerling die is toegelaten tot een Noord-Koreaanse universiteit.

Alessandro heeft vier maanden aan de Kim Il Sung Universiteit gestudeerd en op de campus gewoond tussen Noord-Koreaanse studenten. In een interview aan The Gaurdian verteld hij over zijn ervaringen met de Noord-Koreaanse cultuur.

Toen Alessandro met zijn medestudenten naar de muziek van Eminem luisteren, werd hem de vraag gesteld waarom de Amerikaanse artiest over zichzelf, seks en drugs zingt/rapt. “Hij zou muziek moeten maken over zijn familie en zijn land” , aldus de Noord-Koreaanse studenten. Kussende stelletjes heeft Alessandro in de vier maanden – van augustus tot december vorig jaar – in Pyongyang niet gezien, ook niet bij diegenen die een vriendje of vriendinnetje hadden. ‘De studenten met wie ik omging waren tussen de 20 en 25 jaar oud en allemaal maagd. Op basis van wat ik zag en wat mij werd verteld, kan ik zeggen dat Noord-Koreanen preuts zijn. In hun cultuur komt seks voor het huwelijk niet voor en het is niet gebruikelijk om een beetje rond te gaan scharrelen.’ De studenten vertelden dat ze op een andere manier affectie tonen.

Wat Alessandro opvallend vond is dat zijn universiteit echt een elite school was maar desondanks alles vrij sober en eenvoudig was ingericht. Om vier maanden te mogen studeren aan de universiteit betaald de gemiddelde student: €4.268, inclusief accommodatie en eten. Maar voor dit geld kreeg je geen luxe; er waren geen douches en slechts hurktoiletten, iedereen moet gelijktijdig baden. Ook was er in de winter twee weken geen warm water verkrijgbaar.

Over Noord-Korea hangt heel erg het beeld dat mensen gehersenspoeld worden. Dit beeld klopt volgens Alessandro niet. Hij kon ongedwongen met zijn medestudenten praten ondanks de gesprekken vaak wel vanuit hun perspectief werden gevoerd.

Wij vinden het geweldig dat de eerste westerling is toegelaten tot een Noord-Koreaanse universiteit en hopen dat dit een voorteken is dat snel de “vakantievoorwaarden” worden versoepeld. Hopelijk kunnen we dan over een paar jaar Dit land van ons lijstje strepen.