Hoe plan je een wereldreis?

Ben jij ook van plan een wereldreis te maken maar geen idee waar je moet starten? Geen probleem! Ik zal uitleggen hoe wij (Renate en ik) het hebben gedaan en waar je rekening mee moet houden.

Waar start je mee bij het plannen van een wereldreis?

Dit zal voor iedereen anders zijn denk ik, maar voor ons was de eerste stap een lijst maken met alle landen die je echt graag wil bezoeken. Als je er een aantal op papier hebt ga je wat onderzoek doen over deze landen en noteer je dit in je Excel lijstje. Waarschijnlijk heb je al snel een hele grote lijst. Dit is de eerste stap om jouw wereldreis samen te stellen.

Wereldreis samenstellen

Op basis van je lijst moet je onderzoek gaan doen. Dit geeft je duidelijkheid over wat er voor jou wel of niet mogelijk is en hoeveel je te spenderen hebt. Voor ons was het allebei een lijst met ruim 30 landen. Denk dus voor je op onderzoek uitgaat na of je alle landen nog steeds wil bezoeken of dat er al landen afvallen. Ga bij ieder land op zoek naar de prijzen van een Hotel, BenB of Hostel afhankelijk van de manier waarop je wil reizen. Kijk ook altijd even een stapje luxer in sommige landen is het prijsverschil heel klein. Ga ook op zoek naar informatie over de prijs van eten, rondreizen en de attracties die je wil bezoeken. Op basis hiervan maak je een budget per dag per land. Dit geeft je later goed inzicht in wat kan of niet.

Specifieker jouw wereldreis samenstellen

Je hebt nu het nodige onderzocht en er zijn waarschijnlijk landen die je liever bezoekt dan anderen. Zet ze een voor een op een rangschikking. Als je dit gedaan hebt denk even een weekje na en kijk dan of je het nog steeds eens bent met je eerdere keuze. Zo niet pas het aan en denk nog eens een week na tot je zeker bent.Wereldreis plannen.

Om nog meer in te gaan op wat kan en niet kan en wat je wil zien is het goed om te kijken naar welk budget je hebt. Dit is natuurlijk behoorlijk van invloed op de mogelijkheden die je hebt voor je wereldreis samenstelling. Ga vervolgens per land kijken hoeveel dagen je er minimaal wil zijn. Splits ze nu op in de verschillende contineten waarbij ze behoren en kijk op welke manier je makkelijk over land kan reizen. Dit is vaak goedkoper en makkelijker. Nu krijg je snel een beeld van waar je moet vliegen en waar niet en hoe dit het goedkoopste kan. Neem een extra post met vliegkosten op in je Excel sheet en bereken door middel van de dagen per land wat de kosten voor een land zouden zijn. Tel daar de vlieg kosten bij en je bent een heel eind.

Definitief je wereldreis samenstellen

Kijk wat je budget toe laat en ga ervan uit dat je zeker 10% onvoorziene kosten hebt m.b.t. visums, gestolen spullen, hoogseizoen, duurdere tickets of andere onverwachte dingen. Heb je dit allemaal gedaan dan is de basis van je wereldreis geplant. Nu is het belangrijk om te sparen en op wereldreis te gaan!

Heb jij vragen over het maken of plannen van een wereldreis? Stel ze dan! Dat kan natuurlijk hieronder maar ook via Facebook, Twitter of Instagram.