Van wijnvallei tot maanvallei…

Na een bijzonder ervaring in het ongerepte natuur gebied van Patagonië vervolg ik mijn reis richting het Noorden van Argentinië, naar Mendoza. Dit gebied staat bekend om de heerlijke Argentijnse wijnen. Een wijntour door de wijnvallei rondom Mendoza mocht dan ook niet ontbreken.

Fietsen door de wijnvallei & Fiesta Nacional de la Vendimia…

Vanuit Mendoza brengt de bus mij in een uur naar Maipu. Aangekomen in Maipu huur ik een hippe fiets en ga op weg naar de eerste wijnbodega van “Familia di Tomossa”. Deze wijnbodega is ontstaan in 1869 en behoort tot een Italiaanse familie. Gedurende de rondleiding krijg ik samen met een aantal andere toeristen het proces te zien van het ontstaan van de wijn. Een wandeling door de wijnvelden, de wijnkelders en uiteraard proeven we ook 4 verschillende soorten wijn. Ook hebben ze een restaurant in de wijnboerderij genaamd La Chiase de Di Tomamso. Ik vervolg mijn fietstour door de wijnvelden en ga richting de bodega “Tempus Alba”. Een wijnbodega die al decennia lang tot eenzelfde familie behoort. De bodega heeft een moderne uitstraling en ook hier is het weer genieten van 3 heerlijke Argentijnse wijnen. Als afsluiter breng ik nog een bezoek aan “Historicas Sabores” waar ik onder het genot van enkele lokale hapjes de Argentijnse likeur proef. Wat mij betreft is het een uitstekende manier om de wijnvallei per fiets te ontdekken, je geniet van het mooie weer en de Argentijnse wijnen.

Terug in Mendoza blijkt dat de stad in het teken staat van “Fiesta Nacional de Vendimia” oftewel, het wijnfeest van Mendoza! Uit iedere streek van Mendoza word een Reina (koningin) gekozen en in het weekend worden er diverse parades en festiviteiten georganiseerd. De parade is een optocht van praalwagens met ieder een ander thema waarop je de Reina’s kunt bewonderen in prachtige jurken. Ze gooien allerlei soorten fruit, noten en water het publiek in. Een groot feest met de locals waarbij de Argentijnse wijn natuurlijk niet mag ontbreken.

Vanuit Mendoza reis ik door richting de studentenstad Cordoba. Een stad die bekend staat om de mooie architectuur, gezellige plaza’s en de universiteit. Op een rustige zondag is het heerlijk slenteren door de straten, genieten van de zon in het park en een verfrissend drankje doen op een van de plaza’s. De reis word vervolgd richting Salta in het Noorden van Argentinië. Hiervandaan is het makkelijk om er per huurauto voor een aantal dagen op uit te trekken. Ook hier ontbreekt het weer niet aan de wijnvalleien. Het Noorden is een groot contrast met het Zuiden van Argentinië, de ruige rode natuur met cactussen doet een beetje denken aan de plaatjes van de outback van Australië.

Stijgen naar grote hoogte…

Met de bus steek ik in het Noorden van Argentinië de grens over naar Chili. Het is letterlijk stijgen naar een grote hoogte want we steken een pas over van boven de 4000 meter. Aangekomen in San Pedro de Atacama is de hoogte 2500 meter, prima om even te acclimatiseren. Hier bevind ik mij momenteel in de droogste woestijn ter wereld. Het is dé perfecte plek om een bezoek te brengen aan de maanvallei. Een prachtige plek waar ik heb genoten van een mooie zonsondergang. De volgende dag was het vroeg uit de veren voor een rit naar de Tatio Geysers. Kokend water op een hoogte van 4000 meter, een bizarre gewaarwording. Het was steenkoud op deze hoogte, maar om op te warmen was er de gelegenheid om heerlijk te relaxen in de hotsprings midden tussen de bergen.

Het Noorden van Argentinië en Chili is absoluut een contrast met het Zuiden, de natuur is compleet anders en zelfs de cultuur is een andere ervaring. Maar zeker een aanrader en een must om te ontdekken!