Zoutvlaktes van Uyuni

Uynui een klein dorpje in Bolivia. Eigenlijk heeft niemand hier iets te zoeken en is het dorp een lange tijd uitgestorven geweest. Tot, je raad het al, er toeristen heen wilden. Niet om het dorp natuurlijk, maar om de enorme zoute vlakte waaraan het dorp grenst.

Uyuni is op verschillende manieren te bereiken, maar als je gaat backpacken door Zuid-Amerika, zal je dit waarschijnlijk per bus doen. Voor de mensen die in Zuid-Amerika zijn geweest geld dat zij weten dat bussen hier doorgans goed te doen zijn. Echter met uitzondering van de bussen in Bolivia! Als je naar Peru, Argentinië, Uruguay of Brazilië gaat heb je over het algemeen luxe bussen en vaak keuze uit het soort bus waarmee je wil reizen. Dit geld voor Bolivia niet.

Ondanks dat zijn de zoutvlakte echt adembenemend mooi en gaaf dus je moet de bus gewoon nemen!

Welke tour kies je?

Hoe kies je een goede tour? Eenvoudig, je gaat naar Tripadviser en kijkt daar of je ergens een trip met goede recensies kan vinden. Wij deden dit niet anders. Na wat zoeken vonden we een organisatie waarbij Peter werkte. Over Peter werd erg lovend werd gesproken! Eenmaal aangekomen met de bus in Uyuni staan alle reisgidsen al te wachten om je hun beste aanbieding te doen. Spreek hier niet direct met de eerste iets af! Pak rustig de foldertjes aan in de hectiek en zoek daarna een rustige plek op. Kijk op je gemak even door de foldertjes heen, ga naar degene die jouw voorkeur heeft!

De tour

Alle tours komen natuurlijk langs dezelfde plekken. Het grootste verschil zit hem in de organisatie, de gidsen en de plekken waar je verblijft. Daarnaast zijn er Engelssprekende tours en Spaanssprekende. Check dit voor vertrek goed! Hier zit namelijk een behoorlijk prijsverschil in. Wij zijn met Peter mee gegaan en ik ben daar nog steeds erg blij mee! Meer daarover later. Nu alles over de eerste dag!

Dag 1

Je start met wat eten in Uyuni en zodra de zon op komt ga je met een kleine rugzak de auto in. Hou hier rekening mee! Een volledige Backpack is niet handig en kan vaak niet mee. Je kan je grote tas wel achterlaten bij jou reisorganisatie. Als alles is bepakt en de auto uitpuilt is het tijd om te vertrekken. Na ongeveer een half uur rijden kom je bij begin van de zoutvlakte aan, je weet eerst niet wat je ziet! Alles om je heen is wit en glinsterend. Nee het is geen sneeuw maar gewoon zout!

Nog een half uur later stopt Peter met rijden en vertelt hij ons (in het Spaans) hoe het zout wordt gewonnen en hoe weinig er maar word gebruikt. Iedereen is natuurlijk benieuwd en proeft wat van het zout. Niet echt lekker, maar je wil het gewoon weten. Smaakt het nu hetzelfde als het zout uit de supermarkt?

Lunch time!

Peter verzoekt ons weer in te stappen om door te gaan naar de lunch stop. Dit is op de plek waar in 2015 het commandocentrum van de Dakar stond. Ideaal want er zijn nog steeds tafels en stoelen. We nemen het ervan, even uit de auto de benen strekken, bijkomen en natuurlijk heerlijk eten!

Na de lunch is het opnieuw een lange rit tot we echt midden op de zoutvlakte staan. Peter is al lange tijd gids en heeft veel leuke ideeën voor filmpjes en foto’s. In eerste instantie dachten wij ook wat gaat hij nou doen, maar het resultaat is erg leuk! Dus schrik niet en doe vooral mee!

Daarna is het tijd om door te reiden naar een oud eiland. Voor ons een gekke gewaarwording, maar vroeger was dit geen droge zoutvlakte, maar een meer met kleine eilanden. Één daarvan zie je erg goed, aangezien deze uit rode rotsen bestaat valt hij van ver af al goed op. Je kan hier een kleine wandeling overeen maken en de unieke en verschillende kaktussen bekijken. Na een uurtje is het tijd voor onze laatste stop van de dag het hotel. Peter rijdt netjes, voorzichtig en stopt zo nu en dan even om te rusten en wat te eten of drinken. Hierdoor doen wij er iets langer over dan andere groepen. Wel geeft het ons een fijn en veilig gevoel. Rond een uur of 7 komen we, in het donker, aan bij ons zout hotel. Meer hierover volgende week!